کدام موارد در کشت و پرورش اصولی درخت پسته حائز اهمیت می باشد؟ با توجه به رشد ارقام متنوع پسته در ایران، کشور ما چقدر توانسته از روش های نوین کشاورزی جهت بهره وری بالا استفاده کند؟
اصالت پسته ایرانی بر همگان آشکار است و همه ما به نوعی با این میوه محبوب آشنایی داریم، با توجه به اینکه این مغز پر خاصیت در تمام دنیا گرانقیمت و لوکس شناخته شده و در آمد زایی بالایی را برای تولیدکنندگان رقم می زند افراد بسیاری را که در کشاورزی دستی دارند به فکر شناسایی خاک و پرورش پسته می اندازد.
به واقع اغلب نقاط ایران ما ظرفیت پرورش پسته را دارد فقط باید کارشناسان کشاورزی این موضوع را به تایید برسانند که آیا محل مورد نظر بر حسب اقلیم جغرافیایی مناسب کشت پسته می باشد یا خیر؟
اطلاعاتی درباره کشت پسته در ایران
گفتنی است گام نخست در کاشتن درختان پسته به دست آوردن کاملترین اطلاعات در مورد شرایط کاشت و موقعیت هایی است که پسته برای رشد بدان نیاز دارد.از طرفی کشاورز قرار است در این مسیر سرمایه ای را صرف نماید که بدون سنجش مسائل مختلف ممکن است با خسران مواجه شود.
از طرفی چون پسته رقم های متنوعی دارد با کمک کارشناسان می توان مناسبترین نوع را برای منطقه مورد نظر برگزید چرا که درخت پسته به دلیل سرما و گرمایی که خارج از زمان خود عارض می شود دچار آسیب و خسارت می شود.
درخت پسته ترجیحا باید در خاک غنی کشت شود البته می تواند شنی لومی نیز باشد، دلیل انتخاب بهترین خاک توجه به صرفه اقتصادی و بازگشت سریع سرمایه صرف شده می باشد.
بنابراین با اینکه درخت پسته مقاومت بالایی در شرایط کم آبی و خاک شور دارد اما دلیل نمی شود که در چنین زمین هایی کشت شود زیرا هرگز آن بازده مناسب را نخواهد داشت.
مراحل کشت پسته در باغات ایران عبارتند از:
- آماده سازی زمین مورد نظر
- آماده سازی بذر ها جهت کاشت در زمین
- می توان از نهال در زمین اصلی استفاده با کندن چاله و گذاشتن نهال در آن
- نصب پایه حفاظ یا نگدارنده برای مراقبت از نهال در برابر عوامل طبیعی
- برقراری و احداث بادشکن در باغ
- عملیات پیوند درختان
- عملیات مراقبتی مانند هرس درختان در زمان های مناسب
- اما برخی موارد مهمی که در حفظ و مراقبت از درختان اهمیت می یابد در موارد ذیل قابل بیان هستند:
- زدودن علف های هرز
- مبارزه با آفات و بیماری ها
- مراقبت و رسیدگی با سم پاشی،دادن کود و رساندن مواد عالی
مقایسه کشت پسته ایران و آمریکا
ایران و آمریکا به دو رقیب سرسخت تبدیل شده اند با این حال آمریکا با شرایطی مناسب توانسته مقام اول صادرات را در اختیار بگیرد، ضمن اینکه پسته ایرانی همچنان مطبوع و بی نظیر است اما دلایلی وجود دارند که کشت پسته و فروش این محصول را با بحران مواجه کرده اند آنها عبارتند از:- باغ های پسته در ایران از مشکلات کمی و کیفی آب رنج می برند.
- روال آبیاری متفاوت میان ایران و آمریکا از دلایل دیگر است، درختان پسته ایرانی با آب های شور به طریق غرقابی آب می نوشند و درختان آمریکایی با بهره مندی از آب های شیرین که توسط روش های نوین آبیاری به آنها میرسند تحت کنترل قرار می گیرند.
- اقلیم های متفاوت از دلایل دیگر است چرا که اغلب باغ های پسته در مناطق کویری احداث شده و با تغییرات دمایی مواجه هستند اما باغ های آمریکایی از آب و هوای معتدل بهره می برند.
- مکانیزاسیون از دلایل دیگری است که به افزایش محصول پسته در نهایت کمک می کند که ایران کمتر از آن بهره می برد.
- و …
منبع: بازار پسته ایران